top of page

SIS PROJECTES EMPRENEDORS EN L'ÀMBIT AGRARI REBEN EL PREMI RURAL'UP MALLORCA 2023

Mallorca Rural ha organitzat la primera edició dels premis i del programa d’emprenedoria Rural’Up Mallorca 2023, que ha premiat sis projectes empresarials de l’àmbit rural de Mallorca amb 1.500 euros per a cadascun. Aquesta iniciativa compta amb el patrocini de CaixaBank, la col·laboració de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB).


Els premis i els projectes premiats són:


1. Jove emprenedor: Sara Lechuga, Fil de bosc

2. Relleu generacional: Ponç Cloquell, Flor de figa

3. Varietats locals: Joan Jordà, Cooperativa vitícola

4. Dona emprenedora: Olimpia López Zabel, Terrapeutas

5. a la Circularitat: Lucía Curti, Lombriz urbana

6. Projecte innovador: Faustino Villanueva, Más de la vid


Un total de 18 projectes han format part del programa d’emprenedoria i, d’aquests, 9 s’han presentat als premis (més informació abaix). Han estat valorats per una comissió formada per tècnics de Mallorca Rural, l’IDI, professionals independents i un jurat format per: Fernando Fernández, director general d’Agricultura; Mariona Luis, directora gerent de l’IDI; Mireia Oliver, membre d’APAEMA; Aina Socies, coordinadora de l’Associació Varietats Locals; Joan Simonet, gerent d’ASAJA; Isabel Vicens, gerent d’AgroMallorca, i Caterina Serra, directora de màrqueting d’UCO sa Pobla.


L’objectiu de Rural’Up és impulsar i facilitar el desenvolupament de projectes sostenibles i innovadors a les zones rurals LEADER de Mallorca amb un programa de formació i acompanyament, i amb una dotació econòmica de 1.500 euros per a cadascun dels projectes que destaquin per la seva qualitat, impacte i viabilitat. Els projectes guanyadors han estat valorats sota criteris com la innovació del projecte, l’impacte socioeconòmic, la coherència amb els objectius de desenvolupament sostenible, la creació de llocs de feina i l’eficiència econòmica.


Informació addicional sobre els projectes que es presenten als premis Rural’up


Fil de bosc de Sara Lechuga: aquest projecte vol garantir la sobirania

alimentària i la gestió sostenible de les terres de cultiu, al crear jardins

comestibles amb els quals es promogui l’alimentació de qualitat a peu

de porta i la transformació de residus agraris en recursos, de manera circular.


Terrapeutas d’Olimpia López Zabel: transforma jardins de cases privades

en espais d’abundància natural i ofereix formació sobre reforestació

i manteniment amb varietats mediterrànies que ajudin a crear reserves

d’aigua i reactivar el cicle de vida en el subsòl.


Flor de figa de Ponç Cloquell: és una petita explotació agrària ecològica

i ramadera on s’ha reintroduït el cultiu de la figuera a la seca, sense consum

d’aigua, sense forçar les produccions i cuidant la terra. A més, l’explotació

oferirà una sèrie de productes derivats de la figa, frescs i en conserva.


Lombriz Urbana de Lucía Curti: és un projecte de vermicompostatge

amb una vessant productiva de compost com a fertilitzant i educativa

per fomentar valors relacionats amb la circularitat entre la població.


Cooperativa Vitícola de Joan Jordà: creació d’una cooperativa vitícola

dirigida a petits productors de vins d’alta qualitat.


NOMA d’Inés Calleja: és la primera i única cooperativa agrícola dedicada

al cànem de les Illes Balears que permet produir canyamissa per a usos

de construcció sostenible, biomassa per a fertilitzants i la flor per a l’elaboració

de cosmètics.


Más de la vid de Faustino Villanueva: és un projecte d’economia circular

que vol aprofitar al màxim els subproductes del vi amb l’ús dels residus

de la producció com a biofertilitzants i productes nutricionals.


Ecoboulder d’Antoni Coll: és una empresa de serveis d’aprofitament agrari

i forestal que promou l’agricultura regenerativa, la circularitat i la recuperació

dels boscos.


Begreen de Verónica Solivellas: és un projecte que vincula la innovació

en el cultiu d’arbres tradicionals amb la cuina, el disseny i la formació

que vol establir-se com a un laboratori creatiu immers en un entorn rural

on tenir temps per a l’anàlisi, la inspiració i la creació de nous conceptes







34 views0 comments
bottom of page